Na mijn jeugd in de uitgestrekte polders, ben ik afgereisd naar het vaste land van Spanje, daarna Mallorca, Ibiza en Zuid- en Noord Amerika. Het reizen was heerlijk; het vormt, het opent en verbreedt je horizon. Na een paar jaar zwerven, werken en verder reizen kwam vanzelf ook weer de behoefte om iets serieus te gaan doen met mijn creativiteit. Omdat ik toen niet terug wilde naar Nederland, heb ik op Mallorca een drie jarige opleiding aan de kunstacademie “Blau” te Palma (Mallorca) gevolgd.
Tijdens deze studie is mijn creativiteit verder ontwikkeld, gevormd, gegroeid en tot bloei gekomen. Het omzetten van een idee, inspiratie of een gevoel naar iets tastbaars heeft hier, voor mij, zijn eerste stappen gezet.
Ondanks dat ik mijn studie richtte op mode en textiel is het maken van beelden altijd aanwezig geweest. Dat die combinatie in een later stadium juist tot iets unieks zou kunnen leiden, had ik toen nog niet kunnen vermoeden…
Beeldjes maken bleek mijn passie, ik deed het altijd. Tussendoor, met verschillende materialen, met “verkeerde” materialen, totdat ik in aanraking kwam met de cire-perdu-methode. Niets was heerlijker dan ontdekken dat ik met was precies kan maken wat ik wil, wat ik bedoel en uit wil drukken. Of dat nu vrij werk is, of een opdracht, dat maakt niet uit.
En dat daarna die fantastische, fascinerende omzetting van was-naar-brons plaatsvindt;
Ik vind het nog steeds geweldig!
Voordat ik aan de slag ga, heb ik het beeld al in mijn hoofd. Het zijn voor mij geen creaties die tijdens het werken ontstaan. De beelden zijn er al, als een soort ingeving zie ik voor me hoe het volgende sculptuur eruit gaat zien, ze moeten alleen nog uit mijn handen komen. Na de inspiratie, moet er gewoon hard gewerkt worden, uren draaien en net zo lang doorgaan tot er op je werkbank staat, wat zo spontaan en makkelijk in je hoofd terecht kwam.
De mens, fantasie en de natuur zijn mijn inspiratie bronnen. De mens, meestal kinderen in hun meest onbewaakte moment, zijn voor mij onweerstaanbaar. Het ogenblik vastleggen waarop een kind, een persoon, opgaat in zijn vlieger, een schelp, haar eigen rokje, of het hoogst kan springen van iedereen, is een ware uitdaging. Het zoeken naar de exacte houding, die precies dat gevoel van totale overgave weergeeft, is mijn passie. Fantasie is iets fantastisch… zonder fantasie zou ik het niet kunnen maken. Als kind kon ik geen genoeg krijgen van elfen, kabouters en feeën. Die fantasiewereld heeft mijn idee voor schoonheid gevormd. En om de natuur kan ik niet heen, die is altijd en overal, en zo niet, dan zoek ik haar op!
In mijn vrije tijd klus ik momenteel in mijn nieuwe, oude huis, wandel ik met mijn hond, werk ik vol enthousiasme in mijn volkstuin en zorg met liefde voor mijn kind. En hier ontstaat dan weer het volgende beeldje, er is altijd een nieuwe gebeurtenis, er is altijd natuur, er zijn altijd mensen, liefde, verdriet, geluk, verlies of juist een nieuwe ontmoeting…
Het is onvoorspelbaar, heerlijk en onuitputtelijk…
Voor je heel mooie bronzen sculptuurtje. Zoals je weet heb ik er lange tijd over zitten piekeren wat ik als gedenktekentje voor het graf van mijn vader kon laten maken. Het moest iets zijn wat te maken had met hout of boom, want hij was timmerman van beroep. Tevens zocht ik iets wat terloops / voorbijgaand moest uitdrukken. Ik ben blij dat iemand me met jou in contact bracht als een kunstenares die goed alledaagse tafereeltjes kan uitbeelden op een zeer smaakvolle en warme wijze. Kunst maken is één ding, verwezenlijken van wat een ander in zijn hoofd heeft aan vage ideeën, flarden gevoelens, is een andere kunst. Door er samen over te praten zijn we gekomen tot eikenbladeren die door jou in brons zijn gegoten, waarbij de vorm en de nerven levensecht bewaard zijn gebleven. Het werk voor het eerst vast te houden voelde als een geschenk. Eenmaal op het graf geplaatst was er maar een gedachte : “dit kon niet beter”. Nogmaals bedankt Babke, ik hoop dat nog veel mensen van je werk gaan genieten.
Elk jaar weet Babke ons weer te verrassen met een origineel beeld. Tijdens ons jaarlijks symposium voor professionals die werkzaam zijn in de ouderenpsychiatrie wordt de NKOP Award uitgereikt. De award is een beeld dat door Babke speciaal wordt ontworpen. We zoeken steeds samen naar een beeld dat past bij het thema van het symposium. Dit jaar was dat ‘Ouderenpsychiatrie en al haar complexiteit’, prachtig verbeeld door een oudere vrouw die een grote koffer met inhoud met zich meedraagt. NKOP staat voor: Nederlands Kenniscentrum Ouderen Psychiatrie en is onderdeel van het Trimbos-instituut.
Mijn vriendin en ik maakten voor het eerst kennis met het werk van Babke tijdens de tentoonstelling in Reijmerstok afgelopen zomer. Wij waren eigenlijk onmiddellijk gecharmeerd van haar beeldjes. De speelsheid en de energie troffen ons. Toen mijn zoon en schoondochter mijn eerste kleinkind verwachtten was een keuze voor een cadeau snel gemaakt. Tijdens een open gesprek met Babke in haar atelier kwamen we al snel tot eenzelfde idee. Het uiteindelijke resultaat vonden wij prachtig en ook mijn zoon en schoondochter waren erg onder de indruk. Het werk heeft een prominente plaats in hun huis gekregen.
Iets meer dan een jaar geleden was ik op zoek naar een beeld welke mijn zus en ik aan onze broer wilden geven. Jouw ontroerende beelden spraken mij aan. Dat je ook nog eens, bij wijze van spreken, om de hoek woonde, kwam helemaal goed uit. Inmiddels heeft mijn broer, in samenwerking met jou, een heel persoonlijk beeld ontworpen en zijn commentaar zag ik net ook al op jouw website staan. Toen mijn dochter haar Master of Science haalde hoefde ik niet na te denken wat ik haar wilde geven als aandenken: een beeld van jouw hand. Ik wist dat ik mijn dochter daar een heel groot plezier mee deed. Want ook zij was verliefd geworden op jouw ontwapenende beeldjes. En ook nu mocht ik mijn inbreng geven zodat het een heel persoonlijk beeld werd. Wat ze ook gaat doen, waar ze ook gaat wonen, dit beeld zal haar altijd terug brengen naar die speciale dag en naar ons. Dank je wel!
Als cadeau voor de geboorte van onze zoon, hebben wij van onze (schoon)vader een beeldje gekregen gemaakt door Babke Moelee. Het is een beeld van een jongetje. Het beeld en de naam die Babke er aan gegeven heeft, verwoord treffend hoe wij tegen de komst van onze zoon aankijken. We zijn dan ook heel blij met dit cadeau en hebben het een mooie plek in ons huis gegeven. Het blijft in ons bezit tot onze zoon ons nest gaat verlaten, want dan mag hij het meenemen. Wat een mooie gedachte en bijzonder cadeau.
Tijdens een zoektocht op internet naar een mooi, toepasselijk bronzen beeldje voor het afstuderen van onze dochter kwam ik op de site van Babke. Direct verkocht!! Haar beeldjes onderscheiden zich van alle anderen die ik tegenkwam. Typetjes waar je door geraakt wordt. Waar je verliefd op wordt! Inmiddels is er nog een dochter geslaagd en hebben wij, in de familie, al 2 Babke beeldjes. Ze zijn geweldig! Babke heeft vanaf het eerste moment begrepen waar wij naar op zoek waren. Ze vraagt, stemt af, geeft adviezen, vraagt feedback en houd je, tijdens het creëren van “jouw” beeldje, continue op de hoogte. Behalve 2 prachtige beeldjes is er ook een heel fijn contact ontstaan.
Juni 2016 bezochten wij de manifestatie “Kunst aan de Ee”, 100 kunstenaars toonden hier hun werk, heel erg leuk om te zien. Er was heel veel mooi werk, maar het een spreekt je gewoon meer aan dan het ander en soms spreekt het je helemaal niet aan. Maar bij de stand van Babke, werden we heel erg enthousiast; ik vertelde mijn echtgenoot, dat ik hier zo wel een aantal beeldjes zou kunnen uitzoeken. Het zijn zulke lieve, aandoenlijke figuurtjes; je wordt er helemaal blij van en de maakster was daarbij ook nog eens een heel leuk iemand. Helaas……, hij gaf geen sjoege. Tot mijn verjaardag, een bijzondere. Daar vertelde hij dat ik een beeldje zou krijgen van Babke, maar hoe of wat, dat vertelde hij niet en het kon ook nog wel even duren, want het werd speciaal voor mij gemaakt. Hij had wat ideeën aangedragen, waar Babke dan mee wat mee kon doen. Gelukkig spraken die ideeën Babke niet aan, want hij wilde iets laten maken wat met ons bedrijf te maken had (een productiebedrijf, dus met veel machinerie. Leuk hoor, maar niet voor een beeldje). Daarom is hij te rade gegaan bij Marieke, onze creatieve schoondochter en die had een mooie schets gemaakt, waar Babke wel wat mee kon. Uiteindelijk is dat mijn “Beeldje” geworden. In september was het klaar en mochten wij het komen halen.
Spannend hoor. Eerst hebben we een kijkje genomen in het atelier, waar nog hard gewerkt werd door Frans van Straaten, de partner van Babke en hun zwager. Ook al zo leuk om te zien, lekker rommelig, maar heel gezellig. Daarna zijn we naar het woonhuis aan de overkant gegaan. Kregen lekker koffie aangeboden met, het kan natuurlijk niet anders, heerlijke vlaai. Op de tafel stond het beeldje ingepakt met keukendoeken en dan gaat er wel wat door je heen, want wat als……..? ; je gezicht spreekt natuurlijk boekdelen. En toen mocht ik het onthullen: stilte….., ontroering, we zaten alle drie met natte ogen, het was echt zo mooi! Het beeldje heet “Kindjes op Grootmoeders schoot”; het bekende plantje met 6 kindjes (onze kleinkindjes) erop en één blaadje wat niet ontloken is, dat is onze “Tim” en…… er is zelfs nog plaats voor meer kindjes. Het beeldje heeft een mooi plekje in ons huis; we kijken er met heel veel plezier naar; een cadeautje, wat ons iedere dag weer ontroerd.
Een fonkelende ster, Een dwalende gedachte, Zomaar opeens, Geborgen in vrijheid, Voel jij je vrij, Om dat te voelen, Wat lang niet was, Om dat te zien, Met andere ogen, Om gewoon te ervaren, Dat liefde al is. Met onder andere deze woorden kreeg ik precies een jaar geleden voor mijn vijftigste verjaardag van mijn beide oudere zussen een blijvend herinnering aangeboden aan onze vijftig jaar samen in de vorm van een zelf uit te kiezen bronzen beeld gemaakt door Babke. Ik was direct weg van de beeldjes in het meegeleverde boekje van eerder werk van Babke, maar ik was wel van mening dat het een eigen beeld moest gaan worden en niet iets bestaands. Tijdens mijn eerste ontmoeting met Babke was er direct een klik; voor mij een belangrijk ingrediënt als je iemand een opdracht geeft een persoonlijk beeld te maken. Aangezien ik samen met mijn zussen in vijftig jaar veel heb meegemaakt en deze tijd vele ups en downs kende, dacht ik direct aan onze zorgeloze jeugdjaren waarin wij altijd veel hadden gezwommen. Aanvankelijk was ik heel erg bang voor water en wilde ik nooit naar zwemles, maar uiteindelijk raakten wij alle drie verslaafd aan het zwemmen wat resulteerde in het zwemmen op wedstrijdniveau. Water heeft voor mij nog steeds iets magisch; het kan kalm, onstuimig, warm en koud zijn, rustgevend, veilig en het gevoel geven alles van je af te laten glijden; ik voel me er altijd als een vis in.
Tijdens ons gesprek ‘hoe het water vorm te geven’, ontstond een nieuwe uitdaging voor Babke, maar des kunstenaars eigen herinnerde Babke ineens ergens wat gekleurd glas te hebben liggen. Over en weer lieten we onze ideeën de vrije loop en vulden we elkaar aan hoe het er ongeveer uit moest gaan zien. Vanwege de afstand hield Babke mij gedurende het ontwerpen van het beeld via allerlei sociale media op de hoogte om te kijken of ze op het goede spoor zat. Het beeld symboliseert overigens echter nog veel meer: de sprong in het diepe, het onbekende waarin je je stort, het gevoel dat niet alleen te hoeven doen, maar hand in hand samen met degene die je lief zijn; samen sta je sterk en kun je je angsten en problemen aan en wat ook maar op je pad komt, wij zijn er voor elkaar! Dat waren we al die jaren en dat zullen we altijd voor elkaar zijn. Er gaat geen dag voorbij dat ik naar het beeldje kijk, want ik heb er speciaal een spot op uitgelicht waardoor het lijkt of het water in beweging is. Dus telkens als ik na een dag werken, het licht aan doe, laat ik alles van die dag van me afglijden en denk ik even aan mijn zussen, die ik niet al te vaak spreek of zie en ben ik in gedachte bij hen. Zelf hadden we het beeld voordat het gemaakt werd al een werktitel gegeven: Drie sterren verbondenheid en dat heeft Babke meer dan waar gemaakt.
Een paar jaar geleden werd ik aangenaam geraakt door een van de beelden van Babke en wel door het meisje met de ballon. Ik voelde de behoefte om dat te melden aan Babke, omdat ik in eerste instantie dacht dat het om financiële redenen niet in mijn bereik zou liggen. Ik vertelde Babke dat ik ontroerd was en dat ik er van moest zuchten zoveel schoonheid en symboliek in haar vertolking van verwondering en kwetsbaarheid. Als kind was ik altijd zo blij met een ballon, nieuwe schoenen waren fijn maar de ballon die ik erbij mocht uitzoeken in de winkel maakte me rondom gelukkig. Mocht ik een cadeau kiezen....dan koos ik een ballon. Later stond de ballon voor mij symbool voor de lichtheid maar ook de broosheid van het leven. Ik verloor mijn beide broers op jonge leeftijd en ook mijn ouders mochten helaas niet oud worden. Ook mijn drie dochters vind ik terug in het beeld zoveel vrolijkheid en liefde! Het liet mij niet los en uiteindelijk besefte ik dat de bestelling ervan een groot cadeau was aan mijzelf.
Het beeld heb ik samen met Babke gestalte gegeven, de kwetsbaarheid van de blote voeten, de overgave met de armen gespreid en de verwondering, omdat de blik van het meisje naar boven gaat, naar haar dansende ballon. Babke kwam "het meisje" persoonlijk brengen en het overtrof mijn verwachting, wederom ontroerd hebben wij haar een mooi plekje gegeven. Het afgelopen half jaar heb ik een spannende tijd gehad en vaak, wanneer ik wat verkrampt was en in elkaar gedoken wachtte op de dag van morgen keek ik naar het beeld en zag ik het meisje met haar armen wijd, met haar gezichtje naar de ballon en de zon en dan besefte ik weer dat het leven een perfectie dans is tussen verdriet en blijdschap en dan voelde ik de kracht weer binnenkomen. Tot op de dag van vandaag staat zij symbool voor alles wat het leven biedt, kwetsbaarheid, broosheid, verwachting maar altijd weer die blijdschap. Dankbaarheid voor het leven en dankbaarheid aan Babke die het vermogen heeft dit alles in haar creaties te vangen. Grote bewondering Babke dank je wel ! Innige omhelzing van ...
Twee beeldjes hebben wij van Babke in de familie: als eerste "het meisje dat over boeken springt" voor mijn dochter, die een passie voor boeken (en dus lezen) heeft. We hadden haar geen mooier beeldje kunnen geven voor haar 40ste verjaardag! Prachtig van kleur en de combinatie van een stapel boeken en een vrolijk springend meisje geeft heel knap de rust weer van lezen en tegelijk het plezier wat daar aan te beleven valt! Dan is er het meisje met de vlieger, voor onszelf! Het straalt vrijheid uit en je wordt er vanzelf héél blij van. Een prachtig beeldje, waar wij allebei met heel veel plezier naar kijken, iedere dag weer! Het leuke is dat het mogelijk was om de kleur van de kleding zelf te kiezen, binnen de mogelijkheden. Ons meisje met vlieger heeft een ereplekje in ons huis, evenals het boekenmeisje bij mijn dochter! Bedankt Babke!!!
Al een tijdje zocht ik naar een mooie bestemming voor het geld dat ik van mijn vrienden had gekregen voor mijn 50 ste verjaardag. En toen zag ik het beeldje van Babke, voorstellend een jongetje met zijn armen gespreid, “Ik kan vliegen" stond erbij. Opeens viel alles op zijn plek, mijn kind was net "uitgevlogen", ik stond lekker in het leven en mijn vrienden hadden me, door hun aanwezigheid op mijn feestje, ook ‘vleugels’ gegeven. De stoere houding van het jongetje, mooie balans in zijn houding en leuke details in o.a zijn kleding zorgden ervoor dat ik nog maar één ding wilde; hem mee naar huis nemen. Hij heeft een mooi plekje gekregen in mijn kamer en ik geniet er iedere dag van.
Nog steeds bewonder ik het beeldje dat Babke in opdracht voor mij maakte. Zij slaagt erin om de gevoelens van de opdrachtgever naadloos weer te geven. Dit empathisch gevoel, tezamen met haar kennis en kunde brengen iets tot stand dat ik alleen maar beeldig kan noemen. Met recht geef ik dit beeld haar naam: ' t manneke Moelee.
Bram en Fransje Brink uit Bunnik zagen op negentien september 2010 tijdens een expositie in De Bilt bij toeval een heel leuk bronzen beeldje van een jeugdige ballerina. Het beeldje bleek "Mama, kijk eens" te heten. Een te spannend beeld om te laten staan. En zo is het begonnen. Bij ons heet ze overigens gewoon "Sofie" . In de tuin staat inmiddels ook haar zusje "Doortje". Het leuke is dat ieder beeldje uniek is. Wij geven elk kleinkind bij de geboorte een beeldje van Babke, en de ouders zijn er dol op. Op het kind en het beeldje. Reden genoeg om elk jaar als het kan naar de De Bilt en de kunst 10 dagen in Bergen te gaan. Altijd even bij Babke kijken wat ze zoal weer voor fraais heeft laten gieten.
Babkes ontwapenende beeldjes vormen voor mij de afsluiting van een loopbaan in het onderwijs. Na de nodige aanpassingen (op verzoek van Babke word je zeer nauw betrokken in het tot stand komen van je gewenste beeldje) staan er twee symbolische beeldjes van spelende kinderen in mijn tuin. Babke voelde goed aan wat de "kinderen" moesten uitstralen: het spelende kind, in volle actie, en daarbij de voorwaarde om te komen tot goede scholing, nl. leren lezen, ze springen dan ook over een stapel boeken. Daar komt nog eens bij dat mijn school "De Sprong" heet! Alles komt samen in de twee beeldjes! Ik kijk er iedere dag met zeer veel plezier naar!
Door het volgen van de kunststroming in de Krimpenerwaard kwamen we Babke's beelden tegen. Gelijk waren we verrast door de vrolijke uitstralingen hiervan. Het klikte gelijk met Babke en na een fijn gesprek over wat we leuk vonden heeft ze een beeld voor ons ontworpen. Via mail met foto's zagen we het ontstaansproces. Nu genieten we elke dag van het beeld.